2013. május 28., kedd

Rhédey Klaudia grófnő, II. Erzsébet brit királynő ükanyja

Rhédey Klaudia grófnő a székelyföldi Erdőszentgyörgyön született 1812-ben. Házassága révén Teck hercegnéja, kreált címén Hohenstein grófnő, a mai brit Windsor uralkodóház egyik ősanyja, így II. Erzsébet brit királynő ükanyja.

Rhédey grófnő egy farsangi bálon ismerkedett meg Sándor Pál Lajos württembergi herceggel (1804-1885), aki 1817 óta - az apja halála utána - az ősi Teck hercege címet is viselte, mint egyedüli férfi utód. A herceg legidősebb nővére, Mária Dorottya hercegnő (1797-1855) Habsburg József magyar nádor negyedik felesége volt 1819 óta.

A bál után a herceg kérőként jelentkezett Rhédey Lászlónál, aki azonban elutasította a kérőt azzal az indokkal, hogy nem tud magyarul, és mert a házasság a Rhédeyek számára rangol aluli. A szerelem azonban legyőzte az akadályokat: Sándor herceg rövid időn belül megtanult magyarul és 1835. május 2-án össze is házasodtak.

A württembergi uralkodócsalád törvényei szerint a királyi család hercegi rangú tagja nem vehetett feleségül alacsonyabb, grófi származású leányt. Sándor herceg és Rhédey grófnő házassága rangon  alulinak (morganatikusnak) minősült, ezért a herceget kizárták a württembergi trónöröklésből. A király Klaudia hercegnének az örökletes Hohenstein grófnő címet adományozta, gyermekeik és utódaik ezt a címet viselték.

Gyermekeik:
  • Klodin (1836-1894), Hohenstein grófnője
  • Amália (1838-1893), Hohenstein grófnője
  • Ferenc (1837-1900), Teck hercege - aki 1866-ban elvette feleségül Mary Adalaide brit hercegnőt, Cambridge hercegnőjét (1833-1897), III. György brit király unokáját -> leányuk, Mária brit királyné -> fiai: VIII. Eduárd brit király & VI. György brit király, II. Erzsébet brit királynő apja

1841. október 1-jén a várandós Klaudia Pettau-ban (ma Ptuj, Szlovénia) hunyt el. Halálának körülményeiről több változat is fennmaradt.

Utolsó kívánsága szerint koporsóját hazaszállították Erdőszentgyörgybe. A grófnőt abban a templomban temetették el, ahol majd 30 évvel ezelőtt megkeresztelték.

Sírja fölé unokája, Mary Victoria tecki hercegnő 1905 májusában - már az angol trónörökös, György herceg (a jövendő V. György brit király) feleségeként - márvány emléktáblát állítatott, amely ma is látható.

II. Erzsébet brit királynő, Rhédey Klaudia ükunokája
Mivel II. Erzésbet királynő ükanyja Rhédey Klaudia magyar grófnő, ezért Károly herceg maga is büszkén vallja, hogy ő harmincketted részben magyar. Maga Károly herceg is büszkélkedett a magyar kapcsolattal 2010-es látogatáskor.

Tisztelete jeléül pár szót magyarul is elmondott. Pohárköszöntőjét ezekkel a szavakkal kezdte: "elnök úr, hölgyeim és uraim", majd így zárta: "a magyar és brit nép közti barátságra". A walesi herceg elmondta: "Különleges kapcsolat fűz Magyarországhoz, hiszen egyharmincketted részeben magam is büszkén magyarnak vallhatom magam ük-ük-üknagyanyám, Rhédey grófnő révén."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése